Leidsegracht, Amsterdam

Particulieren

1999 | onderdeel meerjarenproject 1978 – 2003
Begonnen vanuit de wens om twee volkomen uitgewoonde grachtenpanden samen te voegen tot één woonhuis is dit een voorbeeld van een meerjaren project. Het hele proces van verbouw en afbouw heeft geleidelijk plaatsgevonden van 1978 tot aan de voltooiing in 2003. De bewoners wilden graag een licht, open huis met veel ruimte voor werk en hobby’s en met plekken waarin men zich even terug kan trekken met boeken en muziek. Gestreefd is naar een grote ruimtelijke werking zonder de intimiteit daarbij kwijt te raken. Ingebouwde kasten, weggewerkte spots, open trappen en lichte, neutrale kleuren kenmerken de ruimte. De combinatie met warme materialen zorgt ervoor dat het niet koel wordt. Zij vormen tezamen als het ware het ‘karkas’ waarin de bewoners hun eigen sfeer kunnen bepalen.
Foto’s: Architectenbureau Jowa